Åtgång sockerpasta / marsipan

Mängden sockerpasta som går åt för att täcka en tårta beror på flera saker.

  • Hur stor tårtan är, omkrets och höjd
  • Hur tjockt/tunt man kavlar
  • Hur van man är

Tänk på att som nybörjare är det lättare att få ett fint resultat om man inte kavlar för tunt.
Man måste kavla ett större täcke än vad som faktiskt går åt. Överflödet skär man bort, och kan använda till ett annat täcke eller till dekorationer.

Nedan angivelser baseras på att tårtan är 9-10cm hög.

Angivelserna är ungefärliga och tänkta endast som riktlinjer.

Storlek Mängd
RUND

15 cm

450g
20 cm 600g
25 cm 850g
30 cm 1200g
KVADRATISK
15 cm 500g
20 cm 650g
25 cm 900g
30 cm 1300g

 

Beräkna tårtbitar

Det kan vara svårt att veta exakt hur många bitar man får ut på en tårta. Särskilt som det inte finns något exakt svar på hur stor en tårtbit är.
Saker att tänka på är vilken typ av tårta man serverar, en kraftig, mäktig chokladkaka bör skäras i mindre bitar medan en lätt tårta med gräddfyllning bör beräknas ge större bitar. Också tillfället spelar roll, är det till ett bröllop där gästerna ätit en trerätters middag alldeles innan tårtan serveras, då bör man beräkna mindre bitar. Serveras den däremot till eftermiddagkaffet då kan man beräkna större bitar.

Jag har arbetat fram en formel som beräknar bitarna i volym. Jag beräknar att en tårtbit är 180 kubikcm. (Beräkna mindre; kanske 160 kubikcm för en mastig tårta, eller större t.ex 200 kubikcm för en stor tårtbit)

Räkna ut volymen på din tårta så här: 

Rund tårta: Tag radie x radie x pi x höjden på tårtan. Dela sedan med 180 = antal bitar.

Fyrkantig tårta: Tag längden x bredden x höjden. Dela sedan med 180 = antal bitar.

Exempel:

Rund tårta 24cm, höjd 9 cm:

12 x 12 x 3,14 x 9 / 180 = 22 bitar

Fyrkantig tårta 20cm, höjd 8cm:

20 x 20 x 8 / 180 = 17 bitar

En annan sak som man kan tänka på när man beräknar åtgången är om man kommer att låta gästerna skära av tårtan själva eller om man serverar tårtan. Låter man gästerna skära själva har man mindre kontroll på hur stora bitarna blir.