Information om datummärkning och hållbarhet på ätbara produkter

De ätbara produkter som vi säljer är alla märkta med bäst före datum. Detta är en märkning som till skillnad mot sista förbrukningsdag innebär att livsmedlet inte omedelbart försämras i kvalitet efter datumet.

Bäst före dagen är en kvalitetsmärkning och innebär att livsmedlet har kvar de egenskaper som normalt förknippas med det, färg, smak, spänstighet mm. Ett sådant livsmedel håller ytterligare en tid efter datummärkningen och är alltså inte farligt att äta även efter datumet passerats. Så småningom försämras dock kvaliteten. (T.ex marsipan blir hårdare då den torkar ut med tiden). Många av våra produkter innehåller en hög halt av socker, vilket gör att dess hållbarhet är mycket lång. Marsipan och sockerpastor säljs t.ex med 1-8 månaders hållbarhet, mousser med 1-15 månader, livmedelsfärger med upp till ett par års hållbarhet.
Skulle du ha en produkt som passerat en datummärkning så är det dock inte farligt att äta det, och behöver inte tvunget kastas bort. Lukta, känn och smaka alltid. För marsipan och sockerpasta kan det räcka att skära bort de yttre delar som eventuellt torkat och blivit hårda. Sockerpasta går också bra att frysa in. 
Ett livsmedel kan dock försämras tidigare än datummärkningen om det förvaras fel. Marsipan, sockerpastor och tårtfyllningar ska förvaras torrt och lufttätt, i rumstemperatur. Chokladprodukter ska också förvaras torrt och i rumstemperatur.
Var noga med att skruva fast/sätta dit locket på livsmedelsfärger mellan användning så att de inte torkar ut. Var också noga med att använda rena verktyg och doppa t.ex aldrig en pensel direkt ner i burken. Då kan partiklar komma i färgen som kan göra att bakterier växer till och hållbarheten förkortas snabbt. Skulle en färg bli dålig märks det oftast på lukten.
Hör gärna av dig med frågor.
Mer information om hållbarhet och märkning av mat finns att läsa på livsmedelsverkets hemsida: www.livsmedelsverket.se